Blog Banner for Website Content

Babyvoeding: wanneer doe ik het goed?

Babyvoeding: wanneer doe ik het goed?

De ene ouder kiest ervoor om alles zelf te koken terwijl de andere ouder meer voor gemak kiest en de voorkeur geeft aan kant en klare babyvoeding. Maar wat is nou goed? Het antwoord is heel simpel. Waar je ook voor kiest jij doet wat het beste bij jouw baby en gezin past. En eigenlijk kun je het dan niet fout doen, toch?

Hoef ik dan nergens op te letten?

Soms doen we als ouder gewoon zomaar wat. Dat is ook heel begrijpelijk want die kleintjes komen toch echt zonder handleiding op de wereld. En met vallen en opstaan komen we er meestal wel. Maar soms is het fijn én belangrijk om wat extra aandacht te besteden aan de belangrijke keuzes waar we voor staan. Zo is dat ook met de keuze voor de juiste babyvoeding voor jou en je baby. Het voelt toch altijd een stuk fijner als je weet dat je je research hebt gedaan en je zeker voelt over de keuzes die je maakt. 

Babyvoeding en de vragen die je jezelf kunt stellen hierover:

  1. Heb je een voorkeur voor een bepaalde eetmethode?
  2. Sta jij voor een bepaalde lifestyle?
  3. Waar besteed jij het liefst je tijd aan?
  4. Wat vind je belangrijk m.b.t. de samenstelling van de maaltijden?

Laten we eens inzoomen op de bovenstaande vragen.

  1. Steeds meer ouders kiezen ervoor om vanaf het begin de babyvoeding in kleine stukjes te serveren i.p.v. een gladde massa. Denk bv. aan de rapley- en kleintjes methode. Deze methodes hebben zijn voordelen, zo is het erg bevorderend voor de smaakontwikkeling en de ontwikkeling van de kauwspieren. Kies jij er toch liever voor om te starten met purees? Wat dacht je van een combinatie van beide? Geef je baby stukjes groente waar hij aan kan voelen, ruiken en proeven terwijl jij zelf de gepureerde maaltijd aan je baby geeft.
  2. Ben jij vegan en wil je je kindje ook veganistisch opvoeden? Dan is de keuze snel gemaakt om geen vlees of vis te verweken in de babyvoeding. Zijn er gezinsleden bekend met allergenen? Hoe wil jij hiermee omgaan? Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat een vroege introductie van bv. ei en pinda’s de kans op allergie ontwikkeling verkleint (meer informatie? kijk op:www.voedingscentrum.nl).
  3. Tijd… vooral als jonge ouder kom je tijd tekort. Het lijkt zo simpel even een maaltijd in elkaar draaien voor je baby. En toch kost het je altijd meer tijd dan je denk en hebt. Of ben jij een ware keuken prins(es) en geniet je van je tijd in de keuken om voeding voor je baby te koken.
  4. Welke eetmethode of lifestyle je ook kiest voor je baby, het blijft belangrijk om goed naar de samenstelling van de babyvoeding te kijken. Geeft de maaltijd je baby voldoende energie, eiwitten en vezels om de groei en ontwikkeling te ondersteunen? Let ook goed op de ijzer inname. Vanaf 6 maanden neemt namelijk de ijzervoorraad van je baby af.

Food for thought dus. Maar laat je vooral niet afschrikken, want ik weet zeker dat je voor hetere vuren hebt gestaan als het gaat om de opvoeding van je baby.

Waar je ook voor kiest… you’ve got this!

Liefs,

Hande