5 tips om je kind te laten wennen aan nieuwe texturen
Hoera, het is zover: je gaat met je baby beginnen aan de eerste hapjes! Een bijzondere mijlpaal waar je je misschien al goed op hebt voorbereid door je in te lezen. Uiteindelijk wil je dat je kind vanaf ongeveer 1 jaar met de pot mee kan eten. Maar hoe maak je nou die (langzame) overstap van purees naar de maaltijd die jij zelf ook eet?
Merel, Voedingsdeskundige bij Voor de Kleine Eters, deelt 5 tips die je kunnen helpen je kind te laten wennen aan nieuwe texturen.
- Begin wanneer je kind in een avontuurlijke periode zit
Tot ongeveer 9 maanden (dit verschilt een beetje per kind), zijn baby’s vaak avontuurlijk als het om (nieuwe) eten gaat. Ze willen alles om hen heen ontdekken, dus ook wat je hun voorschotelt aan tafel. Voelen, knijpen, prikken, gooien, ruiken, likken, proeven: alles komt vaak aan bod. Maak gebruik van deze avontuurlijkheid om te experimenteren met nieuwe smaken én met nieuwe texturen. Bied broccoli bijvoorbeeld aan in twee vormen tegelijk: gepureerd en als roosje. Je kind leert zo dat deze twee dingen hetzelfde smaken, maar er anders uitzien en anders voelen.
- Bouw de textuur langzaam op
Ben je met je kind gestart met purees, bouw dan stap voor stap op in textuur door het eten steeds iets minder fijn te maken. Ga van puree naar geprakt (waarbij je iets meer textuur hebt) en maak de hapjes elke paar weken iets minder fijn. Op die manier geef je je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe textuur en is de overgang niet te groot.
- Laat je kind zelf experimenteren en het tempo aangeven
Een van de belangrijkste zintuigen die een baby heeft is voelen, dus geef je kind zelf wat stukjes eten in haar handen om mee te spelen. Misschien ruikt ze er ook eens aan of houdt ze het tegen haar mond.. Goed om te weten dat je iets soms wel 10 keer moet aanbieden voordat je kind het lust. Maar elke blootstelling is er één: ernaar kijken, eraan ruiken, het stukje voelen, even proeven, en misschien ook opeten. Alles daarvan “telt” en is waardevol voor de ontwikkeling van je kind. Laat je dus niet van de wijs brengen als je kind iets bij de eerste paar keer niet wil aanraken of het meteen weer uitspuugt: het alleen al zien is een goede start.
- Bied ook een “veilige keuze” aan
Hoewel de meeste baby’s wel houden van wat avontuur, hebben ze vaak ook behoefte aan veiligheid en dingen die ze al kennen. Bied daarom tijdens elke maaltijd of tussendoortje ook iets aan waarvan je zeker weet dat hij het lust. Op die manier is er altijd een veilige keuze beschikbaar, naast al het nieuws. Ik raad overigens niet aan om een alternatief aan te bieden na de maaltijd als je baby weinig heeft gegeten. De hoofdvoeding voor baby’s is nog steeds borst- of kunstvoeding. Een alternatief aanbieden kan ervoor zorgen dat je kind leert dat hij iets anders krijgt als hij iets weigert te eten. En dat gedrag wil je voorkomen, want het is lastig om te keren.
- Vermijd stress aan tafel
Het belangrijkste advies wat ik ouders kan geven is: blijf rustig en oefen geen druk uit op je kind. Kinderen, ook baby’s, voelen dit feilloos aan en zullen meegaan in jouw emotie. De consequentie daarvan is dat er aan tafel een strijd ontstaat tussen jou en je kind. Kinderen houden ervan om de grenzen die jij zet te testen, dus het is aan jou om liefdevol die grenzen te bewaken, zonder de strijd aan te gaan. Jij bepaalt wanneer er wat op tafel komt en je kind bepaalt hoeveel zij van wat eet.
Wil je meer tips om gezond eten leuk en makkelijk te maken? Merel deelt op Instagram informatie, inspiratie en tips, en wekelijks een lekker recept. Ook biedt ze coachingstrajecten, e-books en webinars aan voor ouders die hier meer hulp bij willen. Kijk ook eens op www.voordekleineeters.nl